Tel : (35) 300 290, (35) 300 622
E-mail: mivkbgy@gmail.com
2018. február 19 - Zsuzsanna

Nógrád Megyei Madách-ünnepség, 2018.

2018. január 26-án, pénteken 28. alkalommal adott otthont Balassagyarmat a Madách Imre Városi Könyvtár szervezésében a Nógrád Megyei Madách-ünnepségnek.

A rendezvény első állomásán megkoszorúztuk Sidló Ferenc Madách-szobrát, majd Az ember tragédiája 2017-ben megjelent azeri fordítását és az új grúz kiadást mutatta be dr. Kenessey Mária turkológus és Hazai Cecília kulturális koordinátor a könyvtár kupolatermében. A rendezvényen részt vett Dr. Vilajat Gulijev, Azerbajdzsán magyarországi nagykövete is.

Ezt követően a Horváth Endre-díjas Csernák Edit művésztanár és Németh Árpád festőművész kiállítását Csach Gábor művészettörténész nyitotta meg a könyvtár galériáján. A programot Rédei Renáta, Ember Péter, Pálmai Krisztián és Radics Roland zenéje színesítette.

16 órakor kezdődött a Madách-díj átadó ünnepség a művelődési központ kamaratermében.

A vendégeket Balla Mihály országgyűlési képviselő üdvözölte, ünnepi beszédet mondott Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke.

Az idei két díjazott Pindroch Csaba színművész és Benkő Péter Jászai Mari-díjas színművész volt. Méltatásukat Molnár Éva, a Balassi Bálint Megyei Könyvtár igazgatója és Csábi István Madách-díjas előadóművész, a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója mondta el.

Az ünnepségen adta át Medvácz Lajos polgármester a Horváth Endre-díjat a két képzőművész részére, akiket Orosz Gábor tanár és Zolnyánszki Zsolt galériavezető méltatott.

A rendezvényen – nagy sikerrel – közreműködött a Dobroda zenekar. A műsort Szalai-Lovász Emőke vezette.